Solutions to An Introduction to Mechanics Second (2nd) Edition by Daniel Kleppner & Robert Kolenkow

Book Information

Title: An Introduction to Mechanics
Author: Daniel Kleppner & Robert Kolenkow
Edition: 2
Pages: 542
Publisher: Copyright © 2014 by Cambridge University Press.
ISBN-13: 978-0-521-19811-0
Printed in the United States by Sheridan Inc.
Amazon.com: Page
Chapter 1 Chapter 2
Problem 1 | Solution: Vector algebra 1 Problem 1 | Solution: Time-dependent force
Problem 2 | Solution: Vector algebra 2 Problem 2 | Solution: Two blocks and string
Problem 3 | Solution: Cosine and sine by vector algebra Problem 3 | Solution: Two blocks on table
Problem 4 | Solution: Direction cosines Problem 4 | Solution: Circling particle and force
Problem 5 | Solution: Perpendicular vectors Problem 5 | Solution: Concrete mixer
Problem 6 | Solution: Diagonals of a parallelogram Problem 6 | Solution: Mass in cone
Problem 7 | Solution: Law of sines Problem 7 | Solution: Leaning pole
Problem 8 | Solution: Vector proof of a trigonometric identity Problem 8 | Solution: Two masses and two pulleys
Problem 9 | Solution: Perpendicular unit vector Problem 9 | Solution: Masses on table
Problem 10 | Solution: Perpendicular unit vectors Problem 10 | Solution: Three masses
Problem 11 | Solution: Volume of a parallelepiped Problem 11 | Solution: Mass on wedge
Problem 12 | Solution: Constructing a vector to a point Problem 12 | Solution: Painter on scaffold
Problem 13 | Solution: Expressing one vector in terms of another Problem 13 | Solution: Pedagogical machine
Problem 14 | Solution: Two points Problem 14 | Solution: Pedagogical machine 2
Problem 15 | Solution: Great circle Problem 15 | Solution: Disk with catch
Problem 16 | Solution: Measuring g Problem 16 | Solution: Planck units
Problem 17 | Solution: Rolling drum Problem 17 | Solution: Block on accelerating wedge
Problem 18 | Solution: Elevator and falling marble
Problem 19 | Solution: Relative velocity
Problem 20 | Solution: Sportscar
Problem 21 | Solution: Particle with constant radial velocity
Problem 22 | Solution: Jerk
Problem 23 | Solution: Smooth elevator ride
Problem 24 | Solution: Rolling tire
Problem 25 | Solution: Spiraling particle
Problem 26 | Solution: Range on a hill
Problem 27 | Solution: Peaked roof
Chapter 3 Chapter 4
Problem 1 | Solution: Leaning pole with friction Problem 1 | Solution: Center of mass of a non-uniform rod
Problem 2 | Solution: Sliding blocks with friction Problem 2 | Solution: Center of mass of an equilateral triangle
Problem 3 | Solution: Stacked blocks and pulley Problem 3 | Solution: Center of mass of a water molecule
Problem 4 | Solution: Synchronous orbit Problem 4 | Solution: Failed rocket
Problem 5 | Solution: Mass and axle Problem 5 | Solution: Acrobat and monkey
Problem 6 | Solution: Tablecloth trick Problem 6 | Solution: Emergency landing
Problem 7 | Solution: Pulleys and rope with friction Problem 7 | Solution: Blocks and compressed spring
Problem 8 | Solution: Block and wedge Problem 8 | Solution: Jump
Problem 9 | Solution: Tension in a rope Problem 9 | Solution: Rocket sled
Problem 10 | Solution: Rope and trees Problem 10 | Solution: Roller freight car with sand
Problem 11 | Solution: Spinning loop Problem 11 | Solution: Freight car and hopper
Problem 12 | Solution: Capstan Problem 12 | Solution: Two carts and sand
Problem 13 | Solution: Incomplete loop-the-loop Problem 13 | Solution: Sand sprayer
Problem 14 | Solution: Orbiting spheres Problem 14 | Solution: Ski tow
Problem 15 | Solution: Tunnel through the Earth Problem 15 | Solution: Men and flatcar
Problem 16 | Solution: Off-center tunnel Problem 16 | Solution: Rope on table
Problem 17 | Solution: Turning car Problem 17 | Solution: Solar sail 1
Problem 18 | Solution: Car on rotating platform Problem 18 | Solution: Solar sail 2
Problem 19 | Solution: Mass and springs Problem 19 | Solution: Tilted mirror
Problem 20 | Solution: Wheel and pebble Problem 20 | Solution: Reflected particle stream
Problem 21 | Solution: Bead on rod Problem 21 | Solution: Force on a fire truck
Problem 22 | Solution: Mass, string, and ring Problem 22 | Solution: Fire hydrant
Problem 23 | Solution: Mass and ring Problem 23 | Solution: Suspended garbage can
Problem 24 | Solution: Retarding force Problem 24 | Solution: Growing raindrop
Problem 25 | Solution: Hovercraft Problem 25 | Solution: Bowl of water
Problem 26 | Solution: v² retarding force Problem 26 | Solution: Rocket in interstellar cloud
Problem 27 | Solution: Exoplanet detection
Chapter 5 Chapter 6
Problem 1 | Solution: Oscillation of bead with gravitating masses Problem 1 | Solution: Center of mass of a non-uniform rod
Problem 2 | Solution: Block, spring, and friction Problem 2 | Solution: Oscillation of a particle with two forces
Problem 3 | Solution: Ballistic pendulum Problem 3 | Solution: Normal modes and symmetry
Problem 4 | Solution: Sliding on a circular path Problem 4 | Solution: Bouncing ball
Problem 5 | Solution: Work on a whirling mass Problem 5 | Solution: Marble and superball
Problem 6 | Solution: Block sliding on a sphere Problem 6 | Solution: Three car collision
Problem 7 | Solution: Beads on hanging ring Problem 7 | Solution: Proton collision
Problem 8 | Solution: Damped oscillation Problem 8 | Solution: Collision of m and M
Problem 9 | Solution: Oscillating block Problem 9 | Solution: Collision of m and 2m
Problem 10 | Solution: Falling chain Problem 10 | Solution: Nuclear reaction in the L system
Problem 11 | Solution: Dropped soldiers Problem 11 | Solution: Uranium fission
Problem 12 | Solution: Lennard-Jones potential Problem 12 | Solution: Hydrogen fusion
Problem 13 | Solution: Bead and gravitating masses Problem 13 | Solution: Nuclear reaction of alpha rays with lithium
Problem 14 | Solution: Particle and two forces Problem 14 | Solution: Superball bouncing between walls
Problem 15 | Solution: Sportscar power Problem 15 | Solution: Center of mass energy
Problem 16 | Solution: Snowmobile and hill Problem 16 | Solution: Converting between C and L systems
Problem 17 | Solution: Leaper Problem 17 | Solution: Colliding balls
Problem 18 | Solution: Sand and conveyor belt
Problem 19 | Solution: Coil of rope
Chapter 7 Chapter 8
Problem 1 | Solution: Origins Problem 1 | Solution: Rolling hoop
Problem 2 | Solution: Drum and sand Problem 2 | Solution: Flywheel on rotating table
Problem 3 | Solution: Ring and bug Problem 3 | Solution: Suspended gyroscope
Problem 4 | Solution: Grazing instrument package Problem 4 | Solution: Grain mill
Problem 5 | Solution: Car on a hill Problem 5 | Solution: Automobile on a curve
Problem 6 | Solution: Man on a railroad car Problem 6 | Solution: Rolling coin
Problem 7 | Solution: Moment of inertia of a triangle Problem 7 | Solution: Suspended hoop
Problem 8 | Solution: Moment of inertia of a sphere Problem 8 | Solution: Deflected hoop
Problem 9 | Solution: Bar and rollers Problem 9 | Solution: Stability of a bicycle
Problem 10 | Solution: Cylinder in groove Problem 10 | Solution: Measuring latitude with a gyro
Problem 11 | Solution: Wheel and shaft Problem 11 | Solution: Tensor of inertia
Problem 12 | Solution: Beam and Atwood's machine Problem 12 | Solution: Euler's disk
Problem 13 | Solution: Mass and post
Problem 14 | Solution: Stick on table
Problem 15 | Solution: Two-disk pendulum
Problem 16 | Solution: Disk pendulum
Problem 17 | Solution: Rod and springs
Problem 18 | Solution: Rod and disk pendulum
Problem 19 | Solution: Disk and coil spring
Problem 20 | Solution: Falling plank
Problem 21 | Solution: Rolling cylinder
Problem 22 | Solution: Bead and rod
Problem 23 | Solution: Disk, mass, and tape
Problem 24 | Solution: Two drums
Problem 25 | Solution: Rolling marble
Problem 26 | Solution: Sphere and cylinder
Problem 27 | Solution: Yo-yo on table
Problem 28 | Solution: Yo-yo pulled at angle
Problem 29 | Solution: Yo-yo motion
Problem 30 | Solution: Sliding and rolling bowling ball
Problem 31 | Solution: Skidding and rolling cylinder
Problem 32 | Solution: Two rubber wheels
Problem 33 | Solution: Grooved cone and mass
Problem 34 | Solution: Marble in dish
Problem 35 | Solution: Cube and drum
Problem 36 | Solution: Two twirling masses
Problem 37 | Solution: Plank and ball
Problem 38 | Solution: Collision on a table
Problem 39 | Solution: Child on ice with plank
Problem 40 | Solution: Toothed wheel and spring
Problem 41 | Solution: Leaning plank
Chapter 9 Chapter 10
Problem 1 | Solution: Pivoted rod on car Problem 1 | Solution: Equations of motion
Problem 2 | Solution: Truck door Problem 2 | Solution: r³ central force
Problem 3 | Solution: Pendulum on moving pivot Problem 3 | Solution: Motion with 1/r³ central force
Problem 4 | Solution: Weight on a car's wheels Problem 4 | Solution: Possible stable circular orbits
Problem 5 | Solution: Gyroscope and acceleration Problem 5 | Solution: Central spring force
Problem 6 | Solution: Spinning top in an elevator Problem 6 | Solution: r&sup4; central force
Problem 7 | Solution: Apparent force of gravity Problem 7 | Solution: Transfer to escape
Problem 8 | Solution: Velocity in plane polar coordinates Problem 8 | Solution: Projectile rise
Problem 9 | Solution: Train on tracks Problem 9 | Solution: Halley's comet
Problem 10 | Solution: Apparent gravity versus latitude Problem 10 | Solution: Satellite with air friction
Problem 11 | Solution: Racing hydrofoil Problem 11 | Solution: Mass of the Moon
Problem 12 | Solution: Pendulum on rotating platform Problem 12 | Solution: Hohmann transfer orbit
Problem 13 | Solution: Lagrange point L&sub1;
Problem 14 | Solution: Speed of S2 around Sgr A
Problem 15 | Solution: Sun--Earth mass ratio
Chapter 11 Chapter 12
Problem 1 | Solution: Time average of sin² Problem 1 | Solution: Maxwell's proposal
Problem 2 | Solution: Time average of sin times cos Problem 2 | Solution: Refined Michelson--Morley interferometer
Problem 3 | Solution: Damped mass and spring Problem 3 | Solution: Skewed Michelson--Morley apparatus
Problem 4 | Solution: Phase shift in a damped oscillator Problem 4 | Solution: Asymmetric Michelson--Morley interferometer
Problem 5 | Solution: Logarithmic decrement Problem 5 | Solution: Lorentz--FitzGerald contraction
Problem 6 | Solution: Parameters of a damped oscillator Problem 6 | Solution: One-way test of the constancy of c
Problem 7 | Solution: Critically damped oscillator Problem 7 | Solution: Four events
Problem 8 | Solution: Scale spring constant Problem 8 | Solution: Relative velocity of S and S'
Problem 9 | Solution: Velocity and driving force in phase Problem 9 | Solution: Rotated rod
Problem 10 | Solution: Grandfather clock Problem 10 | Solution: Relative speed
Problem 11 | Solution: Average stored energy Problem 11 | Solution: Time dilation
Problem 12 | Solution: Cuckoo clock Problem 12 | Solution: Headlight effect
Problem 13 | Solution: Two masses and three springs Problem 13 | Solution: Moving mirror
Problem 14 | Solution: Motion of a driven damped oscillator Problem 14 | Solution: Moving glass slab
Problem 15 | Solution: Doppler shift of a hydrogen spectral line
Problem 16 | Solution: Pole-vaulter paradox
Problem 17 | Solution: Transformation of acceleration
Problem 18 | Solution: The consequences of endless acceleration
Problem 19 | Solution: Traveling twin
Chapter 13 Chapter 14
Problem 1 | Solution: Energetic proton Problem 1 | Solution: Pi meson decay
Problem 2 | Solution: Onset of relativistic effects Problem 2 | Solution: Threshold for pi meson production
Problem 3 | Solution: Momentum and energy Problem 3 | Solution: Threshold for pair production by a photon
Problem 4 | Solution: Particles approaching head-on Problem 4 | Solution: Particle decay
Problem 5 | Solution: Speed of a composite particle after an inelastic collision Problem 5 | Solution: Threshold for nuclear reaction
Problem 6 | Solution: Rest mass of a composite particle Problem 6 | Solution: Photon-propelled rocket
Problem 7 | Solution: Zero momentum frame Problem 7 | Solution: Four-acceleration
Problem 8 | Solution: Photon--particle scattering Problem 8 | Solution: A wave in spacetime
Problem 9 | Solution: Photon--electron collision
Problem 10 | Solution: The force of sunlight
Problem 11 | Solution: Levitation by laser light
Problem 12 | Solution: Final velocity of a scattered particle